Mengolah masakan untuk udang tidaklah susah. Ini kerana cita rasa udang yang manis dan gurih, maka dengan bumbu simple pun akan terasa enak. Selain itu memasak udang tidak perlukan waktu yang lama. Contohnya resepi udang galah masak sari ini. Udang bergizi tinggi kerana mengandungi lemak Omega-3, vitamin D dan vitamin B12. Namun bagi orang yang memiliki kadar kolesterol tinggi, disarankan untuk tidak mengambil kuantiti udang terlalu banyak atau kerap.
Mengolah masakan untuk udang tidaklah susah. Ini kerana cita rasa udang yang manis dan gurih, maka dengan bumbu simple pun akan terasa enak. Selain itu memasak udang tidak perlukan waktu yang lama. Contohnya resepi udang galah masak sari ini.
Udang bergizi tinggi kerana mengandungi lemak Omega-3, vitamin D dan vitamin B12. Namun bagi orang yang memiliki kadar kolesterol tinggi, disarankan untuk tidak mengambil kuantiti udang terlalu banyak atau kerap.
Udang bergizi tinggi kerana mengandungi lemak Omega-3, vitamin D dan vitamin B12. Namun bagi orang yang memiliki kadar kolesterol tinggi, disarankan untuk tidak mengambil kuantiti udang terlalu banyak atau kerap.
Jom admin kongsikan resepi udang galah masak sari yang enak
Bahan-bahannya
● 10 ekor udang galah (cuci bersih keringkan)
● 5 biji cili merah
● 5 biji cili hijau
● 2 tomato merah
● 2 biji bawang besar
● 2 biji limau kasturi diambil airnya.
● 2 tomato hijau
Bahan-bahannya
● 10 ekor udang galah (cuci bersih keringkan)
● 5 biji cili merah
● 5 biji cili hijau
● 2 tomato merah
● 2 biji bawang besar
● 2 biji limau kasturi diambil airnya.
● 2 tomato hijau
● Secawan minyak masak
● Garam, gula dan serbuk perasa
● Garam, gula dan serbuk perasa
● 2 sudu taucu
Cara memasaknya
Cara memasaknya
- Udang digaul dengan air limau dan garam
- Cili hijau, cili merah ditumbuk kasar, bawang besar dihiris dan tomato dibelah empat
- Panaskan minyak, masukkan udang, setelah masak angkatlah udang.
- Tumis bawang besar, agak garing kemudian masukan cili yang ditumbuk, taucu dan gaul rata dengan api sederhana.
- Apabila pecah minyak masukan udang yang sudah digoreng tadi. Perasakan garam, gula dan serbuk perasa. Gaul rata sebelum diangkat. Masukkan tomato dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA !!