Jamu dan wanita melayu memang tidak dapat dipisahkan. Betapa moden pun era perubatan sekarang, jamu tradisional tetap mendapat sambutan. Kini, admin bawakan resepi khas jamu untuk ibu dan wanita bersalin.
Jamu dan wanita melayu memang tidak dapat dipisahkan. Betapa moden pun era perubatan sekarang, jamu tradisional tetap mendapat sambutan. Kini, admin bawakan resepi khas jamu untuk ibu dan wanita bersalin.
- Manjakani - 2 biji
- Biji lada putih (white pepper) - satu sudu besar
- Daun Cekur - ambil akar + daun (sikit je)
- Ibu kunyit (kunyit hidup) - sebesar 2x ibu jari
- Bonglai - 3mm sebesar duit 50sen (rupa ala2 lengkuas)
- Halia - sebesar ibu jari
Cara-cara
- Tumbuk bahan diatas sampai lumat (jangan blend), letak 2-3 sudu air suam, garam kasar, sikit perahan limau nipis.
- Letak semua bahan dlm kain dan perah kuat kuat sampai keluar semua airnya
Petua cara minum
Letak ibu jari kaki kanan atas ibu jari kaki kiri, tahan nafas, selawat dan minum jamu senafas sahaja.
2. PETUA DUA
Bahan-bahan
- Serai
- Gula batu
- Manjakani
- Cengkih
- Halia
- Pelaga
- Kulit kayu manis
Cara-cara
- Direbus dgn air 2 gelas jadikan 1 gelas. Dan tunggu suam minum.
- Minuman ini elok diminum 2 kali seminggu. Jgn minum hari2..nanti terlebih power
Bahan-bahan
- Kunyit sebesar ibu jari.
- Halia sebesar ibu jari.
- Cekur 5 helai.
- Asam keping 2 keping.
- Sireh 3 helai.
- Kisar semua bahan di atas, kemudian tapis,
- kemudian masak atas api. Bila dah mendidih tutup api, biarkan sejuk,
- Boleh di botolkan, simpan dlm peti sejuk
Nak buat pil manjakani homemade? Jom baca artikel di sini