Tiada idea untuk menu makan petang? Apa kata hari ini buat kuih ketayap. Resepi admin kongsi ini sangatla sedap dan rupa pun cantik. Mesti sayang nak makan. Jom lihat resepi kuih ketayap cun
Tiada idea untuk menu makan petang? Apa kata hari ini buat kuih ketayap. Resepi admin kongsi ini sangatla sedap dan rupa pun cantik. Mesti sayang nak makan.
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 cawan air
1 cawan santan ( xnk bubuh santan pn bole... jadi 3 cawan air ye)
sedikit garam
Bahan-bahan
Jom lihat resepi kuih ketayap warna warni
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 cawan air
1 cawan santan ( xnk bubuh santan pn bole... jadi 3 cawan air ye)
sedikit garam
pewarna ikut suka
Cara-cara
1. Blend semua bahan diatas hingga sebati
2. Ambil sedikit adunan untuk diwarnakan (merah atau ikut suka)
3. Adunan selebihnya letak pati pandan atau pewarna hijau
4. Panaskan non stick pan. Ambil sedikit adunan warna dan buat corak ikut suke. Bila permukaan adunan tu sudah hampir kering masukkan adunan pandan
5. Bila sudah masak angkat letak tepi dan isikan dengan inti kelapa. Gulung ngan kemas...
Cara membuat Inti Kelapa
Cara-cara
1. Blend semua bahan diatas hingga sebati
2. Ambil sedikit adunan untuk diwarnakan (merah atau ikut suka)
3. Adunan selebihnya letak pati pandan atau pewarna hijau
4. Panaskan non stick pan. Ambil sedikit adunan warna dan buat corak ikut suke. Bila permukaan adunan tu sudah hampir kering masukkan adunan pandan
5. Bila sudah masak angkat letak tepi dan isikan dengan inti kelapa. Gulung ngan kemas...
Cara membuat Inti Kelapa
Bahan-bahan
- kelapa parut
- gula merah
- sikit gula pasir
- daun pandan
- sedikit tepung gandum
- gula merah
- sikit gula pasir
- daun pandan
- sedikit tepung gandum
Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir ngan sedikit air
2. Apabila sudah mendidih masukkan kelapa dan daun pandan serta sedikit garam
3. Bila air sudah tgal sedikit, masukkan tepung gandum sedikit. Kacau rata dan masak hingga kering
Nota
Tepung gandum ni penting kerana ia akan buat inti kita lg sedap walaupun guna kelapa tua. Jadi tak perlu pun guna kelapa muda ye
1. Masak gula merah dan gula pasir ngan sedikit air
2. Apabila sudah mendidih masukkan kelapa dan daun pandan serta sedikit garam
3. Bila air sudah tgal sedikit, masukkan tepung gandum sedikit. Kacau rata dan masak hingga kering
Nota
Tepung gandum ni penting kerana ia akan buat inti kita lg sedap walaupun guna kelapa tua. Jadi tak perlu pun guna kelapa muda ye
Selamat mencuba!
Kredit : Aznie cakes house