Geram tengok macaron di kedai-kedai kek & pastry yang comel-comel bukan? Apa kata hujung minggu ini ibu-ibu buatkan macaron untuk anak-anak. Pelbagai warna dan inti filling untuk rasa dan rupa yang lebih enak dan menarik!
Geram tengok macaron di kedai-kedai kek & pastry yang comel-comel bukan? Apa kata hujung minggu ini ibu-ibu buatkan macaron untuk anak-anak. Pelbagai warna dan inti filling untuk rasa dan rupa yang lebih enak dan menarik!
Bahan-bahan
* 2 biji (80gm) telur putih L size
* 60gm gula kastor
* 80gm almond powder
* 120gm gula aising
* sedikit esen vanila -
* 2 biji (80gm) telur putih L size
* 60gm gula kastor
* 80gm almond powder
* 120gm gula aising
* sedikit esen vanila -
Inti : Nuttela, Chocolate Filling, Fruit Filling
Cara-cara
1. Ayak almond powder dengan gula aising.
2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
3. Masukkan sikit demi sedikit bahnn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper sebesar size 20sen atau 50sen. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik "toothpick", pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Boleh letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
6. Bakar dalam oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (bergantung kepanasan oven masing2).
1. Ayak almond powder dengan gula aising.
2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
3. Masukkan sikit demi sedikit bahnn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper sebesar size 20sen atau 50sen. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik "toothpick", pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Boleh letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
6. Bakar dalam oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (bergantung kepanasan oven masing2).
7. Sejukkan sebelum letak inti.
Selamat Bermacaroon!