Resepi Puding Buah Berkuah sebagai manisan dan pencuci mulut yang ringkas dan mudah untuk anda cuba.
Bahan-Bahan :
- 1/2 cawan tepung kastard (kalau tak suka kuah pekat, boleh kurangkan tepung kastad.. tapi kalau suka kuah pekat, boleh juga lebihkan tepung kastad.. admin suka kuah pekat.. rasa macam makan yogurt pulak.. hehe)
- 1 tin susu cair
- 1 cawan Susu segar
- 1 cawan gula (kalau tak suka manis bolehla kurangkan gula tu)
- Esen vanilla
- Buah-buahan (strawberry, anggur merah, anggur hijau dll - ikut citarasa)
- Jelly
- Koktel dalam tin
Cara2 :
Campurkan susu cair dan gula dalam periuk. Tepung kastad dibancuh dengan 2 cawan air (anggaran) agar tidak berketul ketul. Kemudian masak atas api sehingga kuah menjadi likat. Campurkan susu segar dan esen vanilla.
Apabila kuah likat, bermakna tepung kastad tadi dah cukup masak. Matikan api dan sejukkan kuah tadi. Buah-buahan, jelly, koktel dimasukkan kedalam bekas.. kemudian curah kuah yang telah sejuk tadi kedalam bekas berisi buahan2 tersebut. Sedia untuk dimakan. Sedap dimakan ketika sejuk.