Homemade Sizlling Yee Mee enak di makan panas-panas di waktu hujan. Pasti membangkitkan selera keluarga. Asyik beli sahaja di kedai, apa kata hari ini cuba resepi ini di dapur. Resepi pun mudah dan ringkas namun menyelerakan.
Homemade Sizling Yee Mee enak di makan panas-panas di waktu hujan. Pasti membangkitkan selera keluarga. Asyik beli sahaja di kedai, apa kata hari ini cuba resepi ini di dapur. Resepi pun mudah dan ringkas namun menyelerakan.
Bahan Utama Kuah Szilling::
Ayam potong kecil
Cendawan Shitake di belah
5-6 ulas bawang putih dihiris nipis
Segenggam cili kering di potong-potong
2inci halia di mayang
Kiub Pati Ayam
Kicap makan pekat
6sb Sos tiram
Garam
Gula
Air (ikut nk kuah byk mana)
Bancuhan tepung jagung
Minyak untuk menumis
Hiasan
Yee Mee (rendam dengan air biasa sekejap)
Sawi
Telur
Bahan Utama Kuah Szilling::
Ayam potong kecil
Cendawan Shitake di belah
5-6 ulas bawang putih dihiris nipis
Segenggam cili kering di potong-potong
2inci halia di mayang
Kiub Pati Ayam
Kicap makan pekat
6sb Sos tiram
Garam
Gula
Air (ikut nk kuah byk mana)
Bancuhan tepung jagung
Minyak untuk menumis
Hiasan
Yee Mee (rendam dengan air biasa sekejap)
Sawi
Telur
Lobak (optional)
Kobis (optional)
Cara-cara :
- Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau
- Masukkan air, ayam, kicap makan, kiub pati ayam, sos tiram, cili kering dan cendawan.
- Masukkan tepung jagung ikut kepekatan yang kita mahu
- Perasakan gula dan garam secukup rasa
- Masukkan telur dan sawi, lobak serta sayuran lain.
Tips :
- cendawan shitake kalau yang kering kene rendam semalaman untuk lembutkan
- lebihan kuah boleh di simpan di dalam peti sejuk
SELAMAT MENCUBA !