Goreng semua bahan. Mula2 goreng bilis dulu sampai garing - bila buih2nya dah kurang maknanya bilis dah cukup garing - angkat dan toskan. Lepas tu goreng pulak bawang2 dan cili sampai layu jer tak perlu sampai garing.(Bila goreng cili, bawang, kuali kena tutup sbb cili tu meletup).Toskan dan tumbuk kedua2 bahan goreng tadi.
Sambal tumbuk jawa ni menu pembuka selera. Makan dengan nasi panas dan pucuk ubi rebus pun dan cukup. Simple jer kan....
Sambal tumbuk jawa
3 biji cili merah + cili padi secukupnya
1 biji bawang besar atau 5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 mangkuk ikan bilis - basuh dan toskan
Goreng semua bahan. Mula2 goreng bilis dulu sampai garing - bila buih2nya dah kurang maknanya bilis dah cukup garing - angkat dan toskan. Lepas tu goreng pulak bawang2 dan cili sampai layu jer tak perlu sampai garing.(Bila goreng cili, bawang, kuali kena tutup sbb cili tu meletup).Toskan dan tumbuk kedua2 bahan goreng tadi.