Aiskrim memang lazat dimakan tak kira orang dewasa atau kanak-kanak. Kalau dapat makan semasa cuaca panas, lagilah terasa nikmatnya semasa aiskrim mencair di dalam mulut. Jom admin kongsikan resepi aiskrim homemade yang boleh dibuat sendiri dirumah.
Aiskrim memang lazat dimakan tak kira orang dewasa atau kanak-kanak. Kalau dapat makan semasa cuaca panas, lagilah terasa nikmatnya semasa aiskrim mencair di dalam mulut. Jom admin kongsikan resepi aiskrim homemade yang boleh dibuat sendiri dirumah.
BAHAN2
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn gula
1/4 cwn gula perang
3/4 cwn susu full cream
1 setengah cawan whipping cream anchor
1.5 tsp esen vanilla
Secubit garam
Kekacang, chocolate rice, chocolate chip (optional untuk hiasan)
CARA2
#1. Dalam satu bekas, campurkan gula,gula perang dan serbuk koko.. Guna whisk utk sebatikan bahan.
#2. Masukkan susu.. Kalau hand whisk.. Kacau bahan lebih kurang 3minit untuk larutkan gula.. Kalau guna mixer dalam 1 minit dah ok.
#3 Sekarang dah boleh tuangkan krim. Mix sebati
#4. Kalau ada ice cream maker.. Anggaran dalam 20 mnit untuk jadi soft ice cream.. Klu nak keras lagi biarkan lama sikit..
CARA MENGGUNAKAN BLENDER
#1. Masukkan semua bahan dalam blender.. Dan blend menggunakan high speed hingga sebati..
#2 Masukkan dalam freezer.. Sejukkan dalam 8 jam. Siap!
NOTA
*Yang guna blender, seeloknya lepas sejukkan, keluarkan dan blend lagi. Buat dalam 2-3 kali untuk dapatkan tekstur yg betul2 mcm aiskrim.
*Untuk dapatkan ais krim yg lebih terasa lemaknya, cari krim yg kandungan lemaknya 35% ke atas
BAHAN2
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn gula
1/4 cwn gula perang
3/4 cwn susu full cream
1 setengah cawan whipping cream anchor
1.5 tsp esen vanilla
Secubit garam
Kekacang, chocolate rice, chocolate chip (optional untuk hiasan)
CARA2
#1. Dalam satu bekas, campurkan gula,gula perang dan serbuk koko.. Guna whisk utk sebatikan bahan.
#2. Masukkan susu.. Kalau hand whisk.. Kacau bahan lebih kurang 3minit untuk larutkan gula.. Kalau guna mixer dalam 1 minit dah ok.
#3 Sekarang dah boleh tuangkan krim. Mix sebati
#4. Kalau ada ice cream maker.. Anggaran dalam 20 mnit untuk jadi soft ice cream.. Klu nak keras lagi biarkan lama sikit..
CARA MENGGUNAKAN BLENDER
#1. Masukkan semua bahan dalam blender.. Dan blend menggunakan high speed hingga sebati..
#2 Masukkan dalam freezer.. Sejukkan dalam 8 jam. Siap!
NOTA
*Yang guna blender, seeloknya lepas sejukkan, keluarkan dan blend lagi. Buat dalam 2-3 kali untuk dapatkan tekstur yg betul2 mcm aiskrim.
*Untuk dapatkan ais krim yg lebih terasa lemaknya, cari krim yg kandungan lemaknya 35% ke atas