Kali ni nak share resepi Congo Bars . Sapa pernah makan ? Dia lebih kurang macam kek tapi more to brownies sebab nipis dan rangup sikit. Boleh di buat untuk jamuan minum petang bersama teh atau kopi. Jom lihat resepi mudah ini.
Bahan-bahan
- 315g tepung gandum diayak bersama 2 1/2 sudu teh baking powder dan 1/2 sudu teh garam.
- 320g gula ( boleh guna soft brown sugar 225g )
- 150g butter
- 3 biji telur
- Esen Vanilla
- coklat chips
- kekacang (optional ) contoh almond hiris
Cara-cara
- Pukul gula bersama butter hingga gula hancur
- Masukkan telur satu persatu..tidak perlu kembang..cukup telur sebati dan gula betul2 hancur.Masuk sebiji, pukul sedikit dan masukkan telur seterusnya..jgn masuk sekaligus
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kuap balik menggunakan spatula atau hand whisk shja. (Ingat jangan guna mixer)
- Masukkan coklat chips
- Alas tray guna baking paper / kertas minyak. Ratakan adunan ke seluruh tray.
- Hiaskan permukaan adunan dgn coklat chips dan almond. Masukkan tray ke dlm oven yg telah dipanaskn 200'c lbh kurang 10 minit.
- Bakar pada suhu 170'c selama lebih kurang 30 minit.
- Potong dan siap dihidangkan. Enak di makan panas atau sejuk
Selamat mencuba !!